VRT TUDI POZIMI NE MIRUJE

13. 12. 2020 | Arhiv novic 2020-21

Učenci izbirnih vsebin Kmetijska dela in Sodobno kmetijstvo ob podpori vseh ostalih učencev in seveda učiteljev negujemo vrt celo leto.

Poleti skrbita zanj mentorica Valerija in učiteljica Ana ob podpori hišnika Romana pa tudi ravnatelja Jana. Saj je potrebno zaliti kar nekaj zelenja v šoli in okrog šole, ne samo vrt in visoke grede. V času pouka nam vsak letni čas predstavlja izziv.

Prvi jesenski naravoslovni dan že tradicionalno preživimo na vrtu in tako pospravimo pridelke v sozvočju s tematskim letom občine Kočevje. Polnimo shrambo, hladilnik, naše želodčke z različnimi dobrotami začinjenimi ali pripravljenimi z lokalno pridelano hrano in to s svojega vrta. Zato še veliko bolj tekne in zelo diši.

Pospravljamo semena in tako bogatimo lastno semensko banko. Se učimo opazovati rastline od rojstva do smrti in ponovnega rojstva… zaznavamo krog življena z in na vrtu.

Vrtnarski priročnik se pridno debeli in bogati z nasveti, recepti, namigi in obilo fotografijami v tesnem sodelovanju z učenci tretje skupine posebnega programa in njihovo razredničarko Ano v sklopu projekta Pogum.

Pozimi poskrbimo za dober načrt, urejamo okensko cvetje in hranimo ptice stalnice. V teh čudnih časih dela od doma lahko za šolsko cvetje poskrbi edino učiteljica Helena. Vrt miruje pod snežno odejo prekrit z zeleno zastirko facelije in slame.

Upamo in želimo si, da bomo spomladi lahko začeli z delom na šolskem vrtu. Sicer pa na daljavo prepoznavamo stare običaje, šege in navade značilne za naše kraje in širše. Delimo kakšne recepte, nasvete naših staršev in starih staršev.

  1. 12. 2020 pa je bil za nas še poseben dan, sedem pravljičnih let že raste in nas uči šolski vrt pod okriljem Društva šolski ekovrtovi, kjer se mentorice lahko izobražujemo in bogatimo medsebojna znanja. Dokazali smo, ponovno in znova, da znamo ter zmoremo z delom, voljo in ljubeznijo do narave. Učenci in učitelji OŠ Ljubo Šercer smo namreč drugič pridobili možnost uporabe logotipa Šolski ekovrtovi in Mojstri kompostiranja. Več kot 90 šol se je udeležilo slavnostne podelitve in predstavitve, ki je potekala v popoldanskem času, seveda prek videokonference. Saj drugače v teh časih ni mogoče. Nekaj fotografij dogajanja zadnjih dveh let…

Šolski ekovrt- pridobitev znaka

 

                                                                                                                                                      zapisala mentorica Šolskega ekovrta, Valerija

Skip to content