TEHNIŠKI DAN: “GREMO NA KOLU”

11. 6. 2021 | Arhiv novic 2020-21

NOKA NA KOLESU

Noka na kolesu-

svet v okroglem plesu.

 

Noka po stezici-

svet na perutnici.

 

Zdaj svet zaostaja,

Noke ne dohaja.

 

Pa komaj pride kam,

svet je že spet tam. (J. Snoj)

 

Takole se po svetu vozi Noka. Naši učenci pa so se s kolesom v svet podali v torek, 8. 6. 2021, ko je na naši šoli potekal tehniški in delovni dan z naslovom »Gremo na kolu«. Sodelovali so učenci od 4. do 9. razreda NIS in učenci 3. skupine PPVI (III., IV., V., in VI. RS). Vse skupaj  se je začelo na šolskem dvorišču z obiskom policista. Le-ta nas je poučil o pravilih v prometu in pregledal je naša kolesa, ter obvezno opremo koles in kolesarjev. Z delom smo nato nadaljevali v učilnicah, kjer smo si pogledali preventivne filme o varni vožnji, rešili nekaj delovnih listov na temo Promet in se pogovarjali o pravilih varnega ravnanja na cesti,  v križiščih –  vsepovsod tam, kjer se odvija promet in smo sami kot kolesarji udeleženci v prometu. Starejši učenci so še enkrat tehnično pregledali kolesa, napolnili pnevmatike in očistili kolesa, če je bilo to potrebno.

Po malici smo se odpravili proti športni dvorani, kjer smo se na kolesarskem poligonu, preizkusili v spretnostni vožnji kolesa. Učenci- »kolesarji začetniki« pa so svojo spretnost urili na košarkarskem igrišču – Gaj.

Ovire na poligonu so bile različno postavljene in ob premagovanju le teh smo se zabavali.

Ura je kar prehitro minila in morali smo se odpraviti nazaj v razrede.  Seveda je bilo potrebno najprej pospraviti vse rekvizite in nato kolesa potiskati  nazaj vse  do šole.

Da pa je bil dan popoln in, da nismo zaman vozili koles v šolo, se je skupina najbolj zagnanih, neutrudnih ter pustolovščin željnih učencev odpravila na vožnjo do Dolge vasi, oziroma do MTB Trail Centra Kočevje. Tam so se preizkusili v vožnji po valovih – pumptrack in na poligonu za spretnostno – gorsko kolesarjenje. Za konec pa so se spustili še po spodnjem delu proge – »traila« Veronika, ki je v celoti dolga kar 2300 m in je primerna tako za začetnike kot izkušene kolesarje. Najbolj so nas navdušili »valovi« in kar težko je bilo končati. Utrujeni a zadovoljni smo se vrnili v šolo, kjer smo še naslednje dni obujali spomine na prelep, sončen dan »adrenalinski dan«.

                                                                                                                                                                                                       Zapisala Jožica Grmič

Skip to content