SLOVENSKE LJUDSKE PRAVLJICE

19. 3. 2021 | Arhiv novic 2020-21

Učenci 8. in 9. razreda, so  v petek skupaj z njihovo učiteljico SLJ, prišli na knjižnično-informacijsko uro v našo šolsko knjižnico. Obravnavali smo slovenske ljudske pravljice.

Učenci poznajo že veliko značilnosti ljudskih pravljic. Na tiste, katere so pozabili, smo danes priklicali nazaj v spomin. Knjižničarka sem jim prebrala belokranjsko ljudsko pravljico Sedem let pri beli kači. Najprej smo pravljico obnovili, nato pa izluščili značilnosti te vrste pravljic: pravljična števila, čudežne predmete/dogodke, pravljične osebe, ki po navadi nimajo imen, se spomnili na kraj dogajanja, na značilne besedne zveze na začetku in koncu pravljice. Na zemljevidu Slovenije smo označili pokrajino, iz katere izhaja pravljica in razložili neznane starinske ali narečne besede. Tudi na to nismo pozabili, da je dobro v ljudskih pravljicah skoraj vedno poplačano, zlo pa kaznovano.

Učenci so se nato izkazali tudi pri samostojnem delu. Razdelili so se v 3 skupine, vsaka je obravnavala svojo ljudsko pravljico. Prva skupina je v roke dobila koroško pravljico Hvaležni medved, druga  gorenjsko pravljico Zakaj imajo zajčki preklano ustnico, tretja skupina pa prekmursko pravljico Janček Ježek.  Po prebranem, so se lotili izdelave miselnega vzorca ter si izpisali značilnosti svoje ljudske pravljice.

Čas nam je hitro minil, saj med pravljicami nikoli ni dolgčas.

 

                                                                                                                                                                                                                                         Zapisala Maša Luteršmit

Skip to content