RTM KOČEVSKA

1. 6. 2023 | Arhiv novic 22-23

V tednu od 22. – 26.5.2023 je potekal zaključek RTM Kočevska. Vsa srečanja in delavnice so potekale v predavalnici na Gimnaziji in srednji šoli  Kočevje in pred srednjo šolo Kočevje na Trgu zbora odposlancev. Za mlajše učence od 1. – 4. razreda ter učence posebnega programa so pripravili simpatične praktične delavnice oziroma igre. Učenci so najprej med seboj tekmovali v zbijanju kegljev z žogico. Navijali so drug za drugega in se trudili čim bolj natančno ciljati. Nato so napeli mišice in se preizkusili v zabijanju žebljev v štor. Na koncu so pokazali še svojo ustvarjalno plat in naredili sliko s pomočjo naravnega materiala – žaganja. Na karton so sliko ustvarili z lepilom. Prekrili so jo z žaganjem, ki je na kartonu izrisalo motiv. Na koncu so izdelali že lesen okvir za svoje slike.

Starejši učenci od 5. – 7. razreda so imeli srečanje na gimnaziji, v predavalnici. Pred uradnim začetkom so si učenci ogledali likovno razstavo na hodniku. Na začetku je vse zbrane pozdravila gospa Tina Žele Kovačič, podžupan g. Andrej Mladenović ter ravnatelj gimanzije g. Tomaž Markovič. Predstavili so kratek film na temo 150 let Gimnazije in srednje šole Kočevje. Učenci so preko videa izvedeli, da je bila pred 150 leti v Kočevju ustanovljena gimnazija, deset let kasneje pa še programi srednjega poklicnega izobraževanja.  Dandanes si  dijaki Gimnazije in srednje šole Kočevje znanja nabirajo v devetih gimnazijskih, strojnih, kovinarskih, ekonomskih, računalniških, trgovskih, lesarskih programih ter programih izobraževanja odraslih. Za konec je skupina dijakov pripravila še kratek kviz, ki je bil zelo zanimiv.

Učenci 8. in 9. razreda so si ogledali gledališko predstavo Samuela Becketta z naslovom Čakajoč Godota. Predstavo je izvedla dramska skupina Gimnazije in srednje šole Kočevje pod mentorstvom Vanje Novak. Običajno so glavni junaki dramskih del tisti, ki sprejemajo odločitve in preko njih dosežejo spremembe. V tej drami pa se ni zgodilo nič. Vladimir in Estragon nista videla smisla v svojem praznem in pustem življenju ter sta samo čakala na Godota, ki ga nista poznala in nista vedela kaj bo, ko pride, pa vendar sta pričakovala neko odrešitev od njega. Predstava je bila zanimiva, saj so se učenci lahko zamislili nad tem ali tudi sami samo čakajo, da mine pouk in končno pridejo počitnice… Ali smo vsi kdaj taki, da vse upanje polagamo na to, da bo nekdo nekaj naredil in nam spremenil življenje? Na koncu so dijaki povedali nekaj svojih vtisov o predstavi, učenci pa so jim lahko zastavljaji vprašanja.

V mesecu novembru so nas iz Gimnazije in srednje šole Kočevje povabili k sodelovanju v natečaju »Leta, ki ti dajo zaleta. Nagrade so bile podeljene na otvoritvi razstave v četrtek, 17. 11. 2022, v avli Srednje šole, Trg zbora odposlancev 22, Kočevje. Sodelovali so tudi naši učenci in ena izmed učenk je prejela tudi nagardo. Novičko na to temo najdete na 7. strani.

Zapisala Anita Marinko

Skip to content