RASTEM S KNJIGO

24. 10. 2018 | Projekti

  PROJEKT RASTEM S KNJIGO

V šolskem letu 2019/2020 bodo v projekt Rastem s knjigo vključeni učenci 7., 8. in 9. razreda, torej 16 učencev. Projekt »Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, ki je namenjen spodbujanju osnovnošolcev k branju mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev, ter spodbujanju obiskovanja splošnih knjižnic.

V oktobru bodo obiskali knjižnico Kočevje, kjer jo bodo pobližje spoznali, poiskali zase primerne knjižne police in knjige, ter v dar prejeli vsak svoj izvod letošnje izbrane knjige Elvis Škorc, genialni štor, slovenske avtorice Janje Vidmar.

Darilno knjigo bomo vključili v našo šolsko zbirko, o vsebini knjige pa se bomo pogovarjali v okviru šolskega projekta spodbujanja branja in na srečanjih Knjigoljubcev.

 

Opis projekta

Projekt Rastem s knjigo se začne 8. septembra, ki označuje tudi mednarodni dan pismenosti. Vsak sedmošolec ob letnem obisku splošne knjižnice prejme knjigo, ki jo izbere strokovna komisija na JAK na podlagi javnega razpisa. Obisk knjižnice vključuje spoznavanje informacijsko-knjižničnih znanj, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem, predstavitev avtorjev in knjige.

Nosilci projekta so Javna agencija za knjigo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za šolstvo in šport in združenje splošnih knjižnic v sodelovanju z vsemi splošnimi knjižnicami, vsemi osnovnimi šolami in zavodi za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter zamejskimi osnovnimi šolami.

Cilji:

  • spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja,
  • promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja,
  • spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic,
  • motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

 

Kratka anotacija izbrane knjige

 

Na fotografiji Janja Vidmar, avtor fotografije: Dejan Javornik

Vidmar Janja: Elvis Škorc, genialni štor

Založba Miš, Dob pri Domžalah, 2018

Kaj vse se lahko pripeti ne preveč nerodnemu, ne pretirano grdemu, ne povsem nesrečnemu in zagotovo ne predebelemu trinajstletniku? Ko ga posrka črna luknja, je vse mogoče. Ob izdatni porciji bruhcev in kakcev se z zavidljivo hitrostjo suka od groženj do obljub, od Bajsa do Supercarja, od pekla do raja, pa spet nazaj. In ko se mu izneveri še največji zaupnik, ni druge, kot da končno pobegne od doma. »Podrekano stanje«, bi rekel Elvis Škorc.

Roman je napisan kot neke vrste sproti nastajajoči notranji monolog glavnega protagonista, kot čisto posebna intimna izpoved, namenjena še nerojenemu bratcu (za katerega se čisto na koncu – da bi šlo Elvisu ja vse navskriž – izkaže, da bo pravzaprav sestrica), kot zaupno poročilo in komentar o vsem, kar se mu nevšečnega, zoprnega, a tudi zabavnega in lepega dogaja v življenju. Gre potemtakem za prvoosebno pripoved v avtentičnem jeziku današnjih najstnikov, polnem žmohtnih slengovskih izrazov in obrazcev vsakdanje pogovorne govorice, v bogatem, sočnem in duhovitem idiomu iskrenega in bistrega fanta, ki spontano daje duška vsem svojim notranjim stiskam, dvomom, strahovom, pa tudi radostim in nagajivostim, hrepenenju in sanjarijam. Knjiga v svoje iskrivo in sproščeno besedje subtilno lovi razpoloženje, čustvovanje in mišljenje sodobnega urbanega adolescenta, vpetega v omrežje najsodobnejše komunikacijske tehnologije – od pametnega telefona do interneta in družabnih omrežij –, pri tem pa se avtorica skrbno ogiba vsakršnega pedagoškega moraliziranja, se niti za trenutek vzvišeno in vsevedno ne dvigne nad svoje junake ter njihov predstavni in pojmovni svet, ampak dosledno vztraja v njihovi imanentni najstniški perspektivi in pogledu na svet vrstnikov in odraslih.

Kalejdoskop čustev, sočnih dialogov, situacijskih zadreg in izjemnih jezikovnih vragolij uvršča tega »slovenskega Jadrana Krta« med vrhunce sodobne izvirno slovenske najstniške literature. Z občutno mero samoironije, humorja in vratolomne razgibanosti avtorica v svoji prepoznavni maniri spretno ovekoveči sodobno najstniško izkušnjo, ki bo prepričala še tako nezainteresiranega bralca.

Zapisala strokovna komisija za literarne prireditve in razvijanje bralne kulture JAK

 

Vodja projekta: šolska knjižničarka Anita Marinko

Skip to content