PROJEKT OBUDIMO PISANJE PISEM

23. 12. 2022 | Arhiv novic 22-23

Projekt obudimo pisanje pisem se navezuje na vsebine slovenščine, glavni cilj projekta pa je na zabaven način prispevati k izboljšanju pismenosti. Vse, kar potrebujete za izvedbo projekta, so beli listi, črtalniki in seveda dopisovalci.

Pesnik Tone Pavček je v eni od Drobtinic zapisal:

Vsi dihamo isti zrak

in vsem kri po žilah polje,

a nihče ni nikomur enak

in vsak je sam svoje vesolje.

 

Zato smo se pisanja pisem lotili učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja (PPVI) druge ter tretje skupine ter učenci prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom (NIS). Koordinatorica projekta na šoli učiteljica Sandra R. B. je navezala stik z OŠ Brinje iz Grosuplja, kjer so učenci prav tako vključeni enake programe kot na naši šoli.

Učenci skupin PPVI smo pisali skupaj kot skupina, na brezčrten list, kdo smo, koliko nas je in kaj delamo v šoli. To je bil prvi korak. Potem je vsak udeleženec dobil dopisovalca. S pomočjo učiteljic so se učenci predstavili, tretje pismo so posamezniki že napisala doma s starši. Temu je sledilo veliko presenečenje, naši dopisovalci bodo prišli na obisk.

Priprave so stekle in prišla je težko pričakovana sreda, 14.12. 2022. Dopisovalci iz OŠ Brinje iz Grosuplja so se namreč na Kočevsko odpravili kar z vlakom. Učenci obeh skupin PPVI smo jih pričakali v novih, starih prostorih vrtca, sprejel jih je koordinatorica učiteljica Sandra R. B.

Stiski rok, malce začetniške sramežljivosti in pogovor je stekel. Dopisovalci so dobili svoj obraz in začetna trema je počasi ugašala. Skupaj smo se sprehodili po vrtcu. Po ogledu smo se  posedli v jedilnico, kjer smo skupaj pojedli v šoli pripravljeno kosilo. Sledilo je ustvarjanje in krašenje hodnika vrtca. Bela veriga prijateljstva z bleščečimi in svetlečimi zvezdami nas bo vse zimske dni spominjala na druženje. Klepet sploh ni zamrl, tudi ko nas je obiskala ga. Barbara Poje ravnateljica šole. Ob zaključku smo si izmenjali darila, si obljubili še veliko pisem ter se poslovili. Delavna terapevtka ga Petra pa je goste pospremila še na ogled matične šole. Potem so se gostje odpravili proti železniški postaji in vlak jih je popeljal domov.

Obljubili smo jim, da jih zagotovo obiščemo tudi mi na kakšen lep pomladni dan.

Še prej pa jim bomo napisali dolgo pismo na bel papir. Morda o sebi, o Kočevju, Ribnici, Loškem Potoku, reki, gori, pripovedki, praznovanju,…Tokrat je obisk potekal med učenci programa PPVI, morda pa sledi tudi obisk učencev programa NIS…

 

 

Zapisala Valerija El Habashy

Skip to content