Obvestilo o pojavu vodenih koz

23. 10. 2019 | Nerazvrščeno

OBVESTILO ZA STARŠE

Obveščamo vas, da so se na šoli pojavile vodene koze oz. Varicella. Prosimo vas, da ste pozorni na izpuščaje po koži, v kolikor vaš otrok te bolezni še ni prebolel.

Prilagamo vam tudi kratko pojasnilo, o značilnostih bolezni.

Vodene koze se širijo s kašljanjem, kihanjem in govorjenjem. Če je otrok v stiku z okuženim posameznikom je kar 90 % možnosti, da se bo noric nalezel. Otroci prenašajo bolezen še pred samim izbruhom izpuščajev.

Inkubacijska doba vodenih koz je od 14 do 21 dni.

Vodene koze spremljajo vročina, utrujenost in drugi simptomi virusnih obolenj. Predvsem pa se pojavijo tipični izpuščaji. Začenjajo s pordelostjo, kasneje nastane trd mehurčast izpuščaj s tekočino.

Bolezen traja približno 5 dni in na koži se v istem času lahko pojavijo vsi stadiji bolezni. Torej lišajimehurčkimozoljčki in kraste. Otroci so nalezljivi, dokler vse kraste ne odpadejo.

Ker izpuščaji zelo srbijo, se bo vaš otrok hotel praskati. Na to bodite pozorni, saj si lahko v ranice prenesejo okužbo. Vodene koze običajno ne povzročajo brazgotin, če pa se v rane prenese okužba, pa te lahko nastanejo.

Otrok naj ostane v domači oskrbi  in naj ne hodi v šolo, saj lahko okužbo prenese na druge osebe, ki bolezni še niso prebolele.

 

Članica prve pomoči na OŠ Ljubo Šercer:                                                              Ravnateljica:

Marijana Šarić                                                                                                        Jožica Pečnik

Skip to content