NARAVOSLOVNI DAN: VRT NAŠA UČILNICA

4. 10. 2022 | Arhiv novic 22-23

Jesen je čas, ko vrtnarji zaužijemo sadove svojega dela. Na naši šoli to počnemo že krepko desetletje. Ne veselimo se samo začetka novega šolskega leta, ampak tudi prvega naravoslovnega dne, ki ga vedno preživimo na našem vrtu. Letos smo ga naslovili Vrt-naša učilnica in ga realizirali tretjega oktobra.

V vseh letih nas je s svojimi prebivalci in pridelki vedno kaj novega naučil. Niti jutranja megla nas ni ovirala, ko smo se razdeljeni v skupine odpravili vsak v svoj kotiček talnega vrta, sadovnjaka, zeliščne grede, malinovega nasada, okrasne in visokih gred. Po lestvi splezali do najvišjega grozda in občudovali prebivalce jutranje rose, kompostnika in sluzastega prijatelja vrtnega strašila Mice. Poslušali ščebetanje ptic in občudovali še malce otrple čebele, zadnje cvetove polne rosnih kapljic.

Najmlajši so spoznavali različne vrste jabolk, si ogledali predstavo O mali miški in rdečem jabolku, se naučili deliti. Barvali so svoja velika rdeča jabolka, ki bodo okrasila vrtno ograjo ter posadili čebulice tulipanov pod staro šolsko jablano.

Najstarejši so urejali talni vrt, pospravili šolsko lopo, pobrali pridelke, premetali kompostne kupe in presejali veliko humusne zemlje za visoke grede.

Skupina deklet je pobirala semena, dišavnice in zelišča pod budnim očesom ga. Jelke in Ane, ki sta nam prišli pomagat in svetovat iz Društva podeželskih žena Kočevje. Posadili so še metuljnik in mahonijo, ki bosta na talni vrt privabili še več žuželk- opraševalk prihodnjo pomlad.

Skupina 6. in 7. razreda je uredila vsa cvetlična korita, ki so krasila okna ter teraso, hladne dni pa bodo preživela v družbi učencev v učilnicah.

Tudi lačni nismo bili, za pridne delavce je poskrbela skupina v šolski kuhinji, ki je z učiteljicama skuhali dišečo zelenjavno juho ter spekla pogačo in slasten sadni kolač.

Konec naravoslovnega dne je bilo veselje pogledati zadovoljne obraze vseh, urejenega vrta, lope, kuhinje polne zelišč ter zabojev grozdja in seveda ponosnih učencev, ki sta jih prišli pohvalit tudi ravnateljica in svetovalna delavka.

Zagotovo velja: »Kdor zaseje vrt-zaseje ljubezen!«

 

Zapisala učiteljica Valerija

 

Skip to content