NARAVOSLOVNI DAN: POLETIMO NA VRT

14. 9. 2020 | Arhiv novic 2020-21

 

Četrtkovo dopoldne smo na šoli preživeli nekoliko drugače. Razprli smo krila in poleteli: kosi, pikapolonice, metulji, koloradski hrošči, čmrlji, kačji pastirji in čebele. Vse to so živali, ki preletavajo šolski vrt in zelenico. Ker nam današnji čas ne dopušča druženja v takem obsegu kot nekoč, so posamezni razredi poleteli v svoje delavnice z maskoto skupine.

Čebele so poletele v kuhinjo in z učiteljicama skuhale okusno zelenjavno juho, spekle krompir z omakami in pripravile medene napitke za vse žejne.

Koloradski hrošči tokrat niso bili škodljivci, ampak so pridno pospravljali vrt. Krompir, korenje, čebula, fižol in česen so pridelki, ki so jih pospravili v zabojčke. Porezali cvetje, poskrbeli za jagodni nasad in posejali zeleno gnojilo.

Metuljčki so bili najmlajši. Razprli so krila nad barvicami, pisanimi gumbi, bleščicami in ustvarili pravljično papirnate prijatelje s katerimi so obiskali visoke grede. Pobrali vse rdeče paradižnike, osmukali oranžen ognjič in poleteli še na sprehod.

Čmrlji so pridno rezali, drobili ter sekljali suh in moker material za kompost. Zrahljali zemljo pod malinami in posadili leskov grm. Pograbili suho listje pod šolskimi jablanami in napolnili kompost s preležanim hlevskim gnojem.

Pikapolonice so poletele na vrt. Nabrale ognjičevo cvetje ter ga skupaj z voskom in olivnim oljem pripravile v zdravilno mazilo za rane. Ustvarile so še pikapolonice iz odpadne embalaže in se odpravile na sprehod po jesenskem travniku.

Kačji pastirji so razprli prozorna krila nad zeliščno gredo. V sončnem dopoldnevu nabirali dišeča zelišča: meto, timijan, pehtran, šetraj, baziliko. Nato pa v tehnični delavnici razprli krila domišljije in ustvarili prav posebne sorodnike, ki že krasijo vrtno ograjo šolskega vrta.

Seveda na vrtu ne gre brez ptic. Kosi so pobrali jabolka, ki bodo tekom tedna dobili novo preobleko, saj bodo postali dišeči krhlji, ki jih bodo zobali v hladnih zimskih dneh. Izdelali so še lesene prijatelje. Pridružili se bodo pikapolonicam in kačjim pastirjem v šolskem projektu Prostor katerega smo zdužili z naravoslovnim dnem.

Razprli smo krila domišljije, ustvarjalnosti in pridnih rok ter razpršeni po šolskem dvorišču zaužili dišečo juho in slasten krompirček- rezultate vloženega dela.

Utrinke si lahko pogledate na fotografijah.

                                                                                                                                                                              Zapisala vodja ND, Valerija El Habashy

Skip to content