MOJ LESENI KAMION

16. 1. 2024 | Novice

Sem David in rad izdelujem lesene izdelke, na katere sem zelo ponosen. Zato sem se odločil, da postopek izdelave lesenega prekucnika, predstavim širši javnosti. Vanj sem vložil veliko truda. 

Ko sem predlagal učitelju, kaj bi rad naredil, mi je dal načrt, s pomočjo katerega sem si pomagal pri izdelavi prekucnika. Najprej sem ga pregledal, da sem ugotovil, kaj vse potrebujem. Poiskal sem pripomočke za delo. To so bili tanka lesena vezana plošča, iz katere sem izrezal sestavne dele prekucnika, ročna žagica za rezanje lesa, svinčnik za prerisovanje načrta, indigo papir za prerisovanje načrta na les, lepilo Mekol in ravnilo. Vseh sestavnih delov nisem izrezal z ročno žago, ampak tudi z dekupirno žago.

Najprej sem pričel s prerisovanjem sestavnih delov iz načrta na les. Ko sem vse prerisal, sem večje dele izrezal s pomočjo dekupirne žage, manjše pa z ročno žago. Nato sem preveril ali imam izrezane in pripravljene vse potrebne sestavne dele. Moralo jih je biti 20. Sledilo je lepljenje delov v prekucnik. S sestavljanjem sem pričel pri podvozju, nato sem nadaljeval z lepljenjem kabine in še kesona. Da se keson prekucnika lahko premika, sem med keson in podvozje vstavil lesno paličico, ki je omogočala premikanje kesona. Čisto na koncu sem s kovinsko paličico namestil še kolesa, da so se vrtela.

Da je bilo res vse pravilno sestavljeno, je učitelj redno preverjal moje delo. Vse sem pravilno sestavil in prekucnik je deloval kot mora. Ko je bilo delo končano, sem vse stvari pospravil iz mize in prekucnik pokazal učitelju. Odločil sem se, da prekucnika ne bom pobarval, saj mi je bolj všeč povsem lesen in nepobarvan.

Nekaj dni sem ga pustil še v šoli, nato pa sem ga z veseljem odnesel domov. Sedaj je doma razstavljen na polici v moji sobi.

 

Zapisal učenec 7. razreda

Skip to content