DAN DOWNOVEGA SINDROMA

21. 3. 2023 | Arhiv novic 22-23

Generalna skupščina OZN je za svetovni dan Downovega sindroma razglasila 21. marec, saj ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – dodaten kromosom na 21. paru kromosomov  v vsaki človeški celici.

Cilj tega dne je ozaveščanje, razumevanje in spoštovanje pravic oseb z Downovim sindromom ter izboljšanje njihovega položaja v družbi in s tem izboljšati njihovo kakovost življenja.

Tudi na osnovni šoli Ljubo Šercer smo ob pomoči učencev 3., 4. in 5. razreda OŠ Ob Rinži, 1. in 5. razreda OŠ Zbora odposlancev ter 16 skupin otrok Vrtca Kočevje, uporabnikov varstvenega delovnega centra Želva in starši simbolično s pisanimi nogavičkami in s sprehodom z modrimi baloni obeležili ta dan. Nekaj pred deseto uro smo se udeleženci sprehoda zbrali na dvorišču Osnovne šole Ljubo Šercer, kjer nas je nagovorila ravnateljica, ga. Barbara Poje. Nato smo se skupaj v dolgi koloni odpravili proti stadionu. Tam smo sklenili krog, zarajali in zapeli pesmi. Točno 21 minut čez deset so v zrak poleteli trije modri baloni.

Kaj lahko naredimo za sočloveka? Da ga sprejmemo takšnega, kot je ter mu izrazimo osnovno dostojanstvo in spoštovanje, kakršnega od drugih pričakujemo tudi mi sami.

 

                                                                                                                                                             Ingrid Starc

 

1., 2. razred:

PPVI 2:

Posadili so 21 zvončkov…

PPVI 3:

Vrtec Kočevje, enota Narcisa:

OŠ Ob Rinži:

Skip to content