ČAROBNA NOČ KNJIGE

12. 11. 2023 | Novice

Na naši šoli je že tretjič zapored potekal projekt Čarobnost knjige, ki se je zaključil 10. novembra 2023 z dogodkom Čarobna noč knjige. Zopet smo priključili mednarodnemu projektu Noči knjige, s katerim obeležujemo Svetovni dan knjige. Namen našega projekta je spodbujanje branja in bralne pismenosti, razvijanje ustvarjalnosti in domišljije, razvijanje kritičnega mišljenja in hkrati vključevanje staršev v dejavnosti šole.

Program dela je bil tudi v letošnjem šolskem letu zelo bogat in raznolik. Za začetek smo si z učenci že v torek, 7.11.2023 v Kulturnem cetru Kočevje (KCK) ogledali film z naslovom Šepet metulja. Nato pa smo že vsi nestrpno pričakovali petek.

Za udeležbo na noči knjige so dobili posebne vstopnice, kar je pomenilo, da se v petek lahko vrnejo nazaj v šolo in prespijo. Tako so se učenci v petek vrnili v šolo ob 19. uri in pripravili vse potrebno za spanje. Poskrbeli so, da jim je bilo zelo udobno. Napihljive blazine, mehke in kosmate blazine, plišaste živali, pižame, prigrizki… veliko prtljage so imeli seboj. Sledil je »Literarni lov za zakladom«. Po šoli so bili skriti lističi z vprašanji in učenci so jih morali poiskati in na vprašanje pravilno odgovoriti. Razdelili so se v dve skupini, tako da je bilo res pravo tekmovanje. Učenci so bili pri iskanju zelo uspešni, izkazali pa so tudi zadovoljivo splošno razgledanost na literarnem področju. Obe ekipi sta dobili tudi nagrado za trud in znanje.

V šolski telovadnici je sledil je pogovor o filmu Šepet metulja. Učenci so si zelo veliko zapomnili in vsi so bili mnenja, da je bil film res super. Knjižničarka si je sposodila tudi knjigo in prebrala nekaj odlomkov, o katerih smo se pogovarjali. Predvsem smo se pogovarjali o drugačnosti ljudi in sprejemanju družbe drugačnih ljudi. Odlomke iz knjige so brali tudi učenci.

Sledila je še večerja, ogled kratkega filma, igranje družabnih iger in nato spanje. Nekateri učenci niso bili prav nič zaspani in so ostali budni še kar dolgo v noč. Zjutraj so se posledično zbudili zaspani, a zelo zadovoljni, da so bili del tega dogodka.

 

Zapisala Sandra Rusec Belaj

 

 

Skip to content