PRVI NARAVOSLOVNI DAN SMO PREŽIVELI V GOZDU

8. 4. 2024 | Novice

V ponedeljek, 8. aprila, smo na naši šoli izvedli 1. letošnji naravoslovni dan, ki smo ga posvetili gozdu.

Prva skupina učencev se je odpravila v gozd na koncu Podgorske ulice, kjer sta jih pričakala gospa Tina in gospod Jure z Zavoda za gozdove Slovenije. Tam so z njuno pomočjo spoznavali gozdne živali, se naučili nabirati zdravilne rožice, iz katerih lahko skuhaš čaj kot teta Pehta, ter odkrivali užitne rastline, ki rastejo v naravi kar zastonj in jih lahko tudi poješ. Nato so se še sprehodili po gozdu in travniku. V šolo so se vrnili nasmejani in razigrani pa z velikim šopkom travniškega cvetja.

Učenci druge skupine  so se odzvali povabilu podjetja SIDG, da se pridružijo vseslovenski akciji »Pomladimo gozdove«, na kateri so se naučili sajenja drevesnih sadik. Šola je organizirala prevoz do vasi Onek pri Kočevju, kjer so jih že čakali gozdarji Damjan, Miha in Rudi, ki so poskrbeli za sadike in rovnice, pozabili pa niso niti na zdravo in okusno sadno malico. Učenci so bili tako marljivi, (no tudi učitelji in učiteljice so tudi malo pomagali), da jim je uspelo posaditi kar tristo sadik smreke, hruške in hrasta.

Utrujeni a zadovoljni, so se tudi mladi gozdarji vrnili v šolo, vedoč da so opravili dobro in koristno delo. To pa tudi ni kar tako, tristo dreves!  In menda jih bodo nekoč lahko občudovali celo njihovi vnuki.

Velika super hvala Zavodu za gozdove in podjetju SIDG za njihovo prijaznost in novo znanje, ki so nam ga predali in hvala tudi sončku, ki nam je ogrelo ta prelep aprilski dan!

Zapisala Beti Malinovič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content