ČAROBNA NOČ KNJIGE

14. 10. 2022 | Arhiv novic 22-23

Naš kulturni dan se je za nekatere učence nadaljeval v čarobno popoldne v družbi knjig. Na šoli smo v petek, 7. oktobra, namreč drugič organizirali Čarobno noč knjige, s katero obeležujemo Mednarodni dan knjig za otroke. Dogodka so se udeležili učenci od 6. do 9. razreda, kateri so se prostovoljno nanj prijavili.

Čakal nas je pester urnik dejavnosti, ki je potekal od 14. do 20. ure zvečer. Najprej smo odšli v Knjižnico Kočevje, kjer smo se namestili v njihovi igralnici. Knjižničarka Pia nas je lepo sprejela in nas popeljala na ogled njihovega mladinskega oddelka. Nato smo se lotili iskanja knjig v sistemu COBISS ter želeno knjigo tudi poiskali na polici. Sledilo je branje odlomka iz knjige Lija na luni (T. Kokalj), ki smo jo brali tudi v dopoldanskem času na kulturnem dnevu. Skupaj smo obnovili, kaj se je v knjigi dogajalo in komaj že čakamo, da izvemo, kako se bo zgodba razpletla. Ogledali smo si različne vrst knjig, tudi tiste z Braillovo pisavo in e-knjige, ki jih beremo na bralnikih. Sledila je aktivnost Na lovu za knjigobežnicami. Odšli smo nazaj do šole, kjer smo rešili prvo uganko. Le ta nas je popeljala do prve knjigobežnice, ki stoji  pri osnovni šoli na Reški cesti. Tu nas je čakala nova uganka, ki nas je popeljala do naslednje knjigobežnice, v tej knjigobežnici nas je čakala nova uganka in tako dalje, dokler nismo prišli do cilja. Posebno dobro pri reševanju ugank je šlo učencu 8. razreda, odkril je kar vseh 9 knjigobežnic. Tudi sami smo pripevali nekaj odpisanih knjig in jih položili vanje.  No naša končna postaja iskanja knjigobežnic je stala v Gaju, tu smo si zasluženo privoščili slastne pice in pijačo. Ko smo se okrepčali, smo odšli do šole. Tu smo izvedli še literarni lov za zakladom. Učenci  so se razdelili v dve skupini in po našem velikem vrtu iskali lističe z ugankami. Obe skupini sta bili zelo uspešni pri iskanju in reševanju ugank. Na koncu so za las zmagali učenci, ki so se poimenovali »Ludi«, zato so prejeli sladko nagrado. Ogledali smo si tudi nove knjige, ki smo jih nakupili iz sredstev projekta ter v telovadnici priredili manjšo zabavo. Malo pred osmo uro, so starši že nestrpno čakali svoje otroke.

V družbi knjig, smo preživeli čudovit dan in zato Čarobno noč knjige zagotovo ponovimo zopet v naslednjem šolskem letu. In naj končamo tole novičko z mislijo pisateljice J.K. Rowling: »Ko bereš dobro knjigo, se lahko zgodi nekaj zelo čarobnega«.

 

 

Zapisala Maša Luteršmit

Skip to content