1.TEHNIŠKI DAN

14. 10. 2020 | Arhiv novic 2020-21

V ponedeljek, 12.10., smo na šol izvedli Letalski miting – tehniški dan, s katerim smo v skladu s tematskim letom kot že večkrat letos »razprli krila«. Zjutraj smo se, kot je sedaj kar pogosto, najprej zbrali kar prek spleta – v video konferenci. Prižgali smo kamere in se tako kljub razdalji vsi skupaj srečali, si pomahali, se pozdravili. Vodja tehniškega dne je predstavila potek dneva in kmalu smo s programom tudi pričeli.

Učenci so si najprej skrbno ogledali načrt za izdelavo letala iz kartona, ter pripravili dele letala iz kartona. Nato so se posvetili izbiri vzorca za svoje letalo. Ogledali so si različne vrste kamuflaž, ki so jih nosila resnična letala v preteklosti, kot so na primer Spitfire, Cessna, Pitts, Warhawk… Na svoja letala so ustvarjali nekateri z akrilnimi barvami, drugi z vodenimi, spet tretji s flomastri, nastali pa so zelo raznoliki in zanimivi vzorci. Letala so sestavili po navodilih in jih zlepili.

Med sušenjem so pojedli zasluženo malico, sledila pa je predstavitev lokalnega Modelarskega društva Rdeči 9 Kočevje. Učenci so spoznali, kaj je modelarstvo, kakšne modele lahko modelar izdeluje, kakšen je postopek izdelave, ter kakšne materiale, orodja pri tem uporablja. Zanimalo jih je, koliko je model težek, kakšno hitrost lahko doseže, koliko stane en model, kako dolgo se ga izdeluje… Spoznali so tudi različne vrste letenja, kje lahko letalci trenirajo, kako izgleda letenje, Aircombat tekmovanje z modeli letal, ter tekmovanje s papirnatimi letali.

Sledili so še zadnji popravki na letalih in prva testiranja – učenci so namreč nos letala obtežili s plastelinom, ter ga na ta način uravnovesili in izboljšali njegovo letenje. Te priprave so bile izredno pomembne, saj so učenci za konec izvedli še tekmovanje v metanju svojih letalskih konstrukcij. Tekmovali so v dveh disciplinah – met v daljavo in met v talni cilj – zmagovalcem čestitamo za odlične polete!

 

                                                                                                                                                                                          Zapisala: Anita Marinko

                                                                                                                                                                                              

Skip to content