Tradicionalni slovenski zajtrk

29. 7. 2015 | Projekti

TSZ LOGOVlada Republike Slovenije je na 33. redni seji, 11. 10. 1012, sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki je objavljen v Uradnem listu RS, št. 77/12. Obeležili ga bomo vsak tretji petek v novembru. S tem praznikom bomo v Sloveniji pridelani hrani dali pomemben pečat.

 

Temu namenjen je tudi projekt TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga bomo obeležili v petek, 17. novembra 2017. Po že ustaljenih načelih ga pripravljamo skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, z Ministrstvom za kulturo in številnimi drugimi partnerji . Pri izbiri hrane tako doma, kot v vrtcu, v šoli ali na delovnem mestu, naj ima prednost hrana, ki jo je pripravil domač, slovenski pridelovalec ali predelovalec. Hrana, ki je bila pripravljena v bližini, je bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom in brez dodajanja dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa.

Za doseganje postavljenih ciljev so po ugotovitvah izjemno pomembna stalna, večletna opozarjanja in osveščanja, za otroke in mladino pa so pomembne tudi zanimive spremljevalne dejavnosti, ki prispevajo k njihovi vključenosti in motivaciji. Zato bomo izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka tudi v letošnjem šolskem letu obogatili z različnimi dejavnostmi, ki nam jih predlagajo organizatorji in partnerji projekta.

Tudi v letošnjem šolskem letu bo Tradicionalni slovenski zajtrk postal Ekološki tradicionalni slovenski zajtrk. Potrudili se bomo, da za izvedbo letošnjega dogodka poiščemo čim več živil, ki so bila pridelana na ekološki način.

Stroške za nakup živil za izvedbo projekta bo, podobno kot prejšnja leta, povrnilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

S pomočjo uvedbe novih oznak na našem trgu, lahko Tradicionalni slovenski zajtrk dopolnimo z živili slovenskih živilsko-predelovalnih podjetij, katera nam zagotavljajo visoko kakovost certificiranih proizvodov. Nakup le teh nam zagotavlja oznaka »izbrana kakovost« oz. »izbrana kakovost-Slovenija«, katere namen je povečati prepoznavnost slovenskih izdelkov.

 

koordinatorka projekta

Aleksandra Kocjan Malnar

 

Skip to content