SMREKOMAZ, LE KAJ JE TO?!

7. 6. 2024 | Novice

Sprehod med drevesi nam ponuja nepozabno izkušnjo stika z naravo in njenimi čudeži. Smreka, kraljica slovenskih gozdov, nam velikodušno podarja svoj dar – dragoceno smolo. Uporaba smrekove smole v zdravilne namene sega že v čas Hipokrata, njena moč pa je bila preverjena in potrjena s številnimi raziskavami.

Smrekova smola, že stoletja cenjena kot dar narave, skriva v sebi bogastvo zdravilnih lastnosti, ki so jih poznali že naši dedki in babice. Nekoč so smrekovo mazilo pripravljali sami in ga uporabljali za lajšanje tegob tako pri ljudeh kot pri živalih. Tudi gozdarji se ob delu zanašajo na njeno moč kot na prvo pomoč pri udarcih in urezninah.

Naravno smrekovo mazilo Smrekomaz sestavljajo tri sestavine: smola smreke, sončnično olje in čebelji vosek.

In v izdelavi mazila smo se preizkusili tudi v skupini PPVI 1. Pod vodstvom gospe Mojce Poje smo izdelali to zdravilno mazilo. Delavnica je potekala v razredu. Gospa Mojca nam je za uvod povedala veliko novega o gozdu in njegovih prebivalcih. Ker je zunaj padal dež in se nismo mogli odpraviti proti gozdu, je gozd prinesla kar v naš razred in ne samo gozd tudi modele okostij gozdnih živali. Kako zanimivo je bilo to!

Kako vsestranska in zdravilna je moč smole, ter kakšne so njene učinkovitosti, nam je v nadaljevanju razložila gospa Mojca. Povedala je, da skrivnost uspeha smrekove smole leži v edinstveni kombinaciji snovi, ki delujejo povezujoče in ustvarjajo učinkovit mehanizem zdravljenja. Raziskave so pokazale, da smrekova smola med drugim:

  • Pospešuje celjenje ran: Protimikrobne lastnosti preprečujejo okužbe, medtem ko kolofonija in drugi sestavni deli spodbujajo rast novega tkiva.
  • Lajša vnetja: Smrekova smola vsebuje snovi z protivnetnimi lastnostmi, ki pomagajo zmanjšati bolečino in oteklino.
  • Krepi imunski sistem: Antioksidanti v smrekovi smoli krepijo obrambne mehanizme telesa in pomagajo v boju proti boleznim.
  • Izboljšuje zdravje kože: Smrekova smola pomaga pri zdravljenju ekcemov, aken in drugih kožnih težav.

Danes se smrekova smola uporablja v različnih izdelkih, od mazil in krem ​​do prehranskih dopolnil. Njena naravna moč in širok spekter uporabe jo uvrščajo med dragocena darila narave, ki nam lahko pomagajo ohranjati zdravje in dobro počutje.

Kako poučno in zanimivo je bilo naše druženje pa vam razkrijejo tudi slike, ki si jih lahko ogledate v naši galeriji slik.

Lep zdravilni pozdrav,

Učenci PPVI 1. skupine

Skip to content