RAZSTAVA ILUZIJ IN VESOLJA

26. 5. 2023 | Arhiv novic 22-23

Na naši šoli smo si izbrali dve zelo težki in težko razumljivi temi, iluzije in vesolje. Želeli smo, da bi otroci sami izdelali kar največ iluzij in vesolja.

Na žalost pa moramo biti za iluzije zelo spretni in ker navadni smrtniki težko naredijo iluzije prostoročno, smo večino iluzij fotokopirali na liste in obesili po zidovih naše šole. Nekaj iluzij, kot je velikost daljic ali stopnišče iz vseh smeri, so otroci izdelali sami. Naredili pa smo tudi nekaj fotografij, kjer so otroci predstavljeni kot velikani ali kot škratje. Otroci so sami postavljali razstavo in tudi ogledali postavili tako, da smo dobili neskončni prostor.

Vesolje je tako zapleteno, veliko in neverjetno, da se znanstveniki še dandanes praskajo po glavi in se sprašujejo:¨Pa kako?¨ Vesolje je tako nepredstavljivo veliko, da na našem planetu ni dovolj zrnc mivke in kapljic vode skupaj, kot je zvezd v vesolju. Čeprav se ponoči na nebu vse blešči, pa je vesolje večinoma ena sama ogromna tema in potovanje po vesolju, bi bilo zelo dolgočasno in temno. Če bi leteli z vesoljsko ladjo do središča naše galaksije, bi tja potovali dalj časa kot ljudje na Zemlji sploh obstajamo. V galaksiji pa je od 100 do 400 milijard zvezd. In galaksij je več kot 100 milijard. Otroci so sami zrisali naše osončje v merilu  1:109, stresali sol po mizi za zvezde in galaksije ter obešali napise po šoli. Neverjetno pa je tudi, da je vesolje, ki je bilo veliko kot tale pika na i, nastalo v treh minutah.

Razstava bo v prihodnjih dneh gostovala na OŠ TZO, na Reški cesti 3 v Kočevju. 

 

 

Zapisal Enej Filipidis

Skip to content