OBISK RAZSTAVE SPLOŠNA PLOVBA KOPER

30. 9. 2020 | Arhiv novic 2020-21

Devetošolci smo na prvi jesenski dan, 21. 9. 2020, obiskali Pokrajinski muzej v Kočevju, kjer smo si  ogledali razstavo Splošne plovbe Koper.

Gospa Tina žele nas je prijazno sprejela in nas popeljala v svet pomorskega prometa. Sprehodili smo se po razstavnih prostorih muzeja in si ogledali makete ladij, ki imajo imena po slovenskih mestih. Prva je bila maketa ladje Kočevje, služila je kot tovorna ladja za hlodovino. Poleg nje smo videli še makete ladij Rog (prva slovenska ladja, ki je šla okoli sveta in je za to pot porabila pol leta), Kamnik, Piran, Ljubljana III, Portorož.

Veliko smo izvedeli o pomorskem prometu nekoč in danes. Gospa Tina nam je povedala, da si je informacije pridobila od g. Matej-a Retar-ja, ki je zaposlen na ladji Portorož IV in je trenutno na dopustu v domačem kraju.

Po uvodu in sprehodu skozi razstavo, smo si ogledali še kratki film o življenju in delu na ladjah nekoč, hkrati pa smo imeli tudi delavnico, kjer smo izdelali papirnate ladje in zastavice s simboli, ki sporočajo o položaju ladje.

Razstava je bila zanimiva in poučna, saj smo z ogledom razstave svoje znanje razširili in obogatili tudi na področju pomorskega prometa.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Novičko pripravili: učenci devetega razreda

Skip to content