NARAVOSLOVNI DAN: “KAKO LEPO MI ZADIŠIJO”

14. 6. 2021 | Arhiv novic 2020-21

Naš zadnji naravoslovni dan je bil prepleten z vonjem medovitih rastlin, tradicionalnega zajtrka in ustvarjalnega nemira spretnih otroških prstov. Naslovili smo ga: KAKO LEPO MI ZDIŠIJO…

Začnimo na začetku, kot se za vsako zgodbo spodobi.  Skupni zajtrk na dvorišču šole, v mehurčkih, dovolj oddaljeni, a vendar skupaj. Po dolgem času smo lahko dejansko začutili  pripadnost, saj smo zgodbo pletli skupaj in upoštevali vsa navodila za varno druženje. Pevska zbora sta pod vodstvom učiteljice Alenke združila moči in po dvorišču se je razlegel spev Čebelar, ki je že tradicionalen za tak dan. Prav vsak , ki jo to začutil, se je petju lahko pridružil. Koordinatorica projekta TSZ  na šoli svetovalna delavka Aleksandra je namenila učencem in učiteljem nekaj uvodnih besed in prijeten začetek dneva z zdravim zajtrkom. Pomena čebel za samooskrbni vrt se zavedajo vsi učenci, saj predstavlja učni element šole že kar nekaj let. Tako so učenci v posameznih delavnicah spoznavali različne medovite rastline. Z njimi namreč želimo privabiti na vrt več čebel in s tem izboljšati simbiozo bivanja rastlin, živali in  ljudi, ki soustvarjamo naš boljši svet.  Zakaj imamo čutila in s katerimi spoznavamo svet okrog sebe? Našli smo odgovore po sprehodu ob zeliščni gredi, talnemu vrtu in visokih gredah. Spoznali smo sivko, kamilice, timijan, potoniko, bezeg, poprovo in limonino meto….. Spretni in manj spretni so ustvarili dišeča naravna mila, zdravilne čaje, lanene srčke napolnjene s sivko, pripravili bezgov sirup, pospravili šolsko kuhinjo,…… Najstarejši so urejali vrt, posadili še zadnje sadike, zrahljali gredice in uredili vse okensko cvetje, ki krasi letošnjo fasado šole. Zabrenčale so čebele iz odpadnega materiala ob poslikanih cvetlicah na zunanji učilnici, ki jo vse bolj  senči mlada trta. Nov žuželčji hotel je našel osrednji prostor med bohotnimi zelišči.

Danes smo poslušali, vonjali, okušali, se dotikali darov narave in svojih pridnih rok. Čeprav nas je zjutraj pozdravilo rahlo pršenje dežja, smo ustvarjalni dan zaključili nasmejani in obsijani s toplimi žarki. Zagotovo dan, ki napolni dušo in telo.

 

 

                                                         

                                       

                                    

 

    

                                                                                                                                                                                                  Zapisala Valerija El Habashy

 

 

 

 

 

Skip to content