NA ŠOLI SE DOGAJA

12. 10. 2020 | Arhiv novic 2020-21

Minil je prvi mesec pouka precej drugače kot običajno. Učitelji in starejši učenci z maskami v razredih…  Na hodnikih se bolj malo srečujemo saj moramo upoštevati navodila NIJZ-ja, ki se ves čas spreminjajo.  Sicer je bil september pester in zanimiv, kot vsak začetek novega šolskega leta. Veseli smo bili drug drugega, spoznavali nove sošolce in sošolke, kljub zaščitenim obrazom so oči novincev negotovo begale med nami. Seveda smo opazili nekaj novih obrazov tudi med učiteljicami.

Že tradicionalni jesenski naravoslovni dan je bil namenjen šolskemu ekovrtu in tematskemu letu. Speljali smo ga sicer drugače, saj se učenci med seboj niso smeli družiti, kar je sicer poante tega dne. Pa nič zato, zmogli smo poleteti tudi samo z razredniki. Uživali smo zunaj, v kuhinji in na šolskem dvorišču. Naravoslovni dan prepletli s šolskim projektom Prostor. V okviru tematskih delavnic na temo Razprimo krila domišljije so namreč nastali čudoviti kačji pastirji, pikapolonice, metulji, ptiči iz naravnih in odpadnih materialov.  Tudi prvi športni dan je potekal drugače. Nismo smeli krepiti mišic v fitnesu, kar sicer počnemo izredno radi. Odpravili smo se na dolg jesenski pohod po skrivnostnih  gozdnih poteh. Vonjali jesen, krepili mišice nog, prepoznavali različne vrste dreves, opazovali življenje v in ob reki Rinži, poslušali ptičje petje. Začeli v megli in končali v soncu prijetno utrujeni, a zadovoljni in veseli gibanja na zraku. Pot smo opravili vsak po svojih zmožnostih. Ob dnevu evropskih jezikov smo pri pouku slovenščine in družboslovja spoznavali pestrost in raznolikost jezikov vseh, ki smo del evropske družine. Katere jezike poznamo, katere govorimo, razumemo in tudi pišemo. Nekateri med njimi so nam bili povsem neznani in tuji. Učenci so spoznali pestrost enotnosti državljanov Evrope in spoznali, da je podobno na naši šoli. Pestrost nas lahko v veliki meri bogati, če ji znamo prisluhniti. Ker je spomladi odpadla akcija Očistimo Kočevsko, smo se akciji pridružili septembra. Poskrbeli smo za čisto okolje v bližji in širši okolici šole. Seveda za ločevanje odpadkov skrbimo tudi v šolskih prostorih. Kot mojstri kompostiranja ne zanemarjamo šolskega kompostnik katerega pridno polnimo z naravnimi odpadki in jesenskim listjem, ki ga grabimo pod šolskima jablanama. V okviru pouka izbirnih vsebin kmetijstva in šolskega projekta Prostor ter ekovrta so učenci nadgradili gozdno gredico z zasaditvijo ciklam, bršljana in gozdnih borovnic. Svoje ročne spretnosti in kompetence za življenje so učenci krepili pri pouku gospodinjstva, izbirnih vsebin, razvijanju samostojnosti in delovne vzgoje. Po šolskih hodnikih zadišijo: kompot, jabolčni zavitek, zeliščni čaj, zelenjavna enolončnica, kolački, marmelada, palačinke, zdrob, rižev narastek z jabolki in kašo ter ostale dobrote, ki jih pripravimo iz sestavin šolske sheme, vrta, ozimnice, malice.

Seveda nismo pozabili, da smo učenci in tudi beremo.  Kar tako, za bralno značko, za pouk slovenščine,  pišemo stavke, spise, poročila, intervjuje. Seštevamo, odštevamo, delimo in množimo se mučimo z besedilnimi nalogami. Spoznavamo Slovenijo, vesolje,  Evropo, Kočevje, naravne pojave, zmesi, gozd in se ob tem učimo uporabljati vsemogočno IKT tehnologijo, da nas koronavirus ne bo prehitel.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Zapisala Valerija El Habashy

 

Skip to content