MAMI, TI SPLETEM KOŠARO?

18. 10. 2023 | Novice

V sredo, 18. oktobra so učenci osmega in devetega razreda imeli tehniški dan z naslovom Mami, ti spletem košaro?. Šola  je k sodelovanju povabila Društvo upokojencev Novo mesto, da učencem pokažejo tradicionalno obrt pletenja košar. Gospod Jože in gospa Marijana sta s seboj prinesla les za pletenje ter dno za košare. Najprej sta razložila in pokazala postopek dela, nato so z delom pričeli tudi učenci. Pri samem pletenju je bilo pomembno, da so bile beke (les za pletenje) ravno prav vlažne, da so se dovolj uvile ter, da so bile dovolj trdno skupaj spletene.  Zanimiv podatek je bil tudi ta, da je potrebno za košare, ki so temnejše barve, beke kuhati tri ure. Zaradi kuhanja les potemni in spletene košare so lepe, svetlo rjave, barve. Za lažjo predstavo, kakšne košare lahko spletemo, sta gospod Jože in gospa Marijana s seboj prinesla kar nekaj različnih košar. Ena izmed njih je bila v obliki hruške, s seboj pa sta prinesla tudi mini košek.

Pletenje je bilo za nekatere učence enostavno, drugi pa so potrebovali malce več pomoči. Vsi pa so na koncu uspešno spletli košaro za mamo, nekateri celo dve 😊. Da so končni izdelki postali še lepši, so učenci s pirografom na dno košare vžgali motiv in ga po želji tudi pobarvali. 

Da bi takšen tehniški dan imeli z veseljem še kdaj, so potrdili vsi učenci. Morda pa Društvo upokojencev Novo mesto k sodelovanju povabimo še kdaj.

Marija Oblak in učenci 8. in 9. razreda

Skip to content