DAN SLOVENSKE KULTURE

7. 2. 2024 | Novice

V sredo, 7. 2. 2024, smo na šoli obeležili kulturni dan z naslovom »Dan slovenske kulture«. Kulturno obarvani dan, smo ob 8. uri pričeli s šolsko proslavo, na kateri so učenci predstavili točke, ki so se navezovale na našega največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Osvežili smo znanje o pesniku ter poslušali recitacijo njegovih del. Po koncu proslave so se učenci z učitelji odpravili v razrede, kjer so se pripravili na drugi del kulturnega dne, ki je sledil ob 10. uri. Učenci so dobili temo, na katero so morali pripraviti kratko predstavitev. Teme so se nanašale na slovensko tradicionalno kulinariko, običaje, glasbo, filme in knjige.

Ob 10. uri smo se učenci in učitelji ponovno zbrali v šolski telovadnici in začel se je drugi del kulturnega dne. Učenci skupine PPVI so preko knjig spoznavali Franceta Prešerna, pripravili plakat ter nam ga predstavili. Učenci skupine PPVI 2 in PPVI 3 so spoznavali slovenske tradicionalne jedi in sami so pripravili ričet in šmorn. Povedali so nam, da so bile pripravljene jedi več kot odlične! V 4., 5. in 6. razredu so spoznavali slovenske običaje ter nam jih nekaj tudi predstavili. Osredotočili so se na običaje, ki so pred nami: pust in praznovanje Velike noči. Najstarejši učenci so spoznavali slovensko glasbo. Od začetkov pa do danes. Bolj podrobno so nam predstavili narodnozabavno glasbo ter slovenske popevke. Pevski zbor je zapel miks slovenskih pesmi, s katerimi so izvajalci našo državo zastopali na Evroviziji. Potem pa je sledilo presenečenje. Obiskale so nam gospe iz plesne skupine Zimzelenke, iz Društva upokojencev Kočevje. Plešejo že 10 let. Njihove korake usmerjata strast do gibanja in plesa. Vsi smo uživali v njihovih plesnih točkah in bili nad nastopom navdušeni. Sledil je še nastop Folklorne skupine iz Velikih Poljan. Učenci so bili zelo navdušeni nad harmonikašem in naša telovadnica je postala pravo plesišče, saj so nas folkloristi povabili na ples. Plesali smo, da se je kar iskrilo! Na koncu so se nam predstavili še naši najmlajši učenci. Posvetili so se spoznavanju slovenskih filmov in knjig ter nam zapeli Kekčevo pesem. Povedali so tudi nekaj najbolj poznanih izštevank.

Preživeli smo res čudovit dan, zelo KULturen in tudi zelo zabaven. Naučili smo se nekaj novega o slovenski kulturi, smo pa tudi plesali in peli. Vsem gostom se zahvaljujemo in si želimo, da nas še kdaj obiščejo.

Zapisala Sandra Rusec Belaj

Skip to content