TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK NA OŠ LJUBO ŠERCER

26. 11. 2021 | Novice

V tednu od 15. 11. do 19. 11. 2021, smo se tudi na naši šoli posvetili spoznavanju slovenske hrane, tradicionalnega zajtrka, pomenu zajtrka in še posebej sadja za naše zdravje. Aktivnosti na to tematiko sicer izvajamo skozi celo leto, saj se še posebej učenci 3. skupine in učenci zadnje triade v okviru izbirnih vsebin veliko mudijo na našem šolskem Eko vrtu. Pred leti smo si pridobili tudi znak »Mojster kompostiranja«, zato lahko rečemo, da za naš vrt radi in dobro skrbimo. Pridelane vrtnine in zelišča znamo uporabiti tako v različnih kremah, mazilih, svečah in milih kot tudi v raznoraznih kuharskih mojstrovinah po katerih v naši šoli pogosto diši. Vsako leto v jesenskih mesecih skupaj poprimemo za delo, si razdelimo naloge in poskrbimo za spravilo pridelkov, spomladi pa načrtujemo gredice, pripravljamo, zemljo, sejemo… Tekom prejšnjega tedna smo tako spoznavali kako poteka delo, torej pridelovanje različnih poljščin, sadja in zelenjave na kmetijah. Spoznavali smo pomen zajtrka za dober začetek dneva in za naše zdravje, pomen sadja za naš zdrav razvoj in dobro počutje, ponovno pa smo se spomnili najpomembnejših delavk, brez katerih vsega tega ne bi bilo – čebel. Nastali so čudoviti plakati, ilustracije, zapisi in drugi izdelki, ki so vsakega mimoidočega spodbudili k razmisleku o tej tematiki. V nekaterih skupinah smo si ogledali, kakšen je tradicionalni zajtrk drugje po svetu in ugotovili, da v različnih državah jemo zelo različno hrano. Pobližje smo si ogledali tudi bontonu pri hranjenju, nekateri učenci so pripravili poseben pogrinjek za petkov dogodek. V svoje raziskovanje ter pripravo smo vključili tudi umetnosti, saj smo poslušali glasbo, ki je povezana s čebelami in medom, ter likovno ustvarjali čebelice.

V petek je končno prišel dan, ki smo ga komaj čakali. Zjutraj so nas pričakale učilnice polne vonja po sladkem, dišečem, toplem zajtrku. Skupaj smo se usedli za mize in si postregli z zdravim, slovenskim tradicionalnim zajtrkom. Z veseljem smo se sladkali z medom, maslom, pili toplo mleko, ter ugriznili v sočno jabolko. Druženje smo sicer izvedli v mehurčkih, vendar je ta dogodek tudi letos prijetna popestritev hladnih jesenskih jutranjih ur.

2., 3. RAZRED:

  

6., 7. RAZRED

PPVI 1:

PPVI 2:

PPVI 3

  

                                                                                                                                                                                                          Zapisala: Anita Marinko

Skip to content