TEHNIŠKI DAN: GREMO NA KOLU

17. 6. 2022 | Nerazvrščeno, Novice

VARNO KOLO

Preden s kolesom v svet oddrviš,

pazi, da za obvezno opremo poskrbiš.

 

Cin, cin, cin se zvonec oglasi,

da nate druge udeležence v prometu opozori.

 

Sprednja bela luč pripeta,

naj zadeva ta bo sveta.

 

Zadaj odsevnik in rdeča luč,

brez tega si v prometu fuč.

 

Na kolesih in pedalih se odsevniki bleščijo,

da za boljšo vidljivost poskrbijo.

 

Sprednja in zadnja zavora brezhibni morata bit,

da s kolesom svojim ne zaletiš se v zid.

 

Preden se na cesto odpraviš,

sedež na ustrezno višino si nastaviš.

 

Gume polne so kot se šika,

da kolo varno po cesti se premika.

 

Za svojo varnost lahko še dodatno poskrbiš,

če na kolo distančnik in ogledalo namestiš.

 

Če vse to zate drži, na pravi kolesarski poti si!

 

Tudi naši učenci so se s kolesom v promet podali v torek, 14. 6. 2022, ko je na naši šoli potekal tehniški dan z naslovom »Gremo na kolu«. Sodelovali so učenci od 4. do 9. razreda NIS. Dan se je začel na šolskem dvorišču z obiskom policista. Le-ta nas je poučil o pravilih v prometu, varnosti, poudaril je zakaj je pomembno, da imamo kolesarji čelado in pregledal je naša kolesa, ter obvezno opremo koles in kolesarjev. Z delom smo nato nadaljevali v učilnicah, kjer smo si pogledali preventivne filme o varni vožnji, rešili nekaj delovnih listov na temo Promet in se pogovarjali o pravilih varnega ravnanja na cesti,  v križiščih –  vsepovsod tam, kjer se odvija promet in smo sami kot kolesarji udeleženci v prometu. Starejši učenci so še enkrat tehnično pregledali kolesa, napolnili pnevmatike in očistili kolesa, če je bilo to potrebno.

Po malici smo se odpravili proti športni dvorani, kjer smo se na kolesarskem poligonu, preizkusili v spretnostni vožnji kolesa. Učenci – »kolesarji začetniki«  so svojo spretnost urili na košarkarskem igrišču – Gaj.

Ovire na poligonu so bile različno postavljene in ob premagovanju le teh smo se zabavali.

Da je bil dan malo drugačen se je skupina najbolj zagnanih, neutrudnih ter pustolovščin željnih učencev odpravila na vožnjo do Dolge vasi, oziroma do MTB Trail Centra Kočevje. Tam so se pod vodstvom vaditelja za gorsko kolesarjenje naučili pravilne drže na kolesu, zaviranja na strmini in  preizkusili v vožnji na poligonu za spretnostno – gorsko kolesarjenje. Ko so obdelali osnove so se preskusili v skokih in zapeljali po pumptrack-u. Za konec so se spustili še po spodnjem delu proge – traila Veronika, ki je v celoti dolga kar 2300 m in je primerna tako za začetnike kot izkušene kolesarje. Sledil je odhod proti šoli.

Utrujeni a zadovoljni smo se vrnili v šolo. Pa dovolj besed, raje pokukajte v našo galerijo.

 

Lep kolesarski pozdrav.

 

Skip to content