SVETOVNI DAN HRANE, 16.10.

Ali se vam dogaja, da vam hrana ostane, pa ne veste kako jo porabiti? Nikar je ne zavrzite, tudi hrano lahko reciklirate oziroma ponovno uporabite.

V sklopu izbirnih vsebin kmetijstvo, pa tudi pri gospodinjstvu, razvijanju samostojnosti in oddelčni skupnosti, smo se v tem šolskem letu odločili tej temi posvetiti še več pozornosti, pa ne samo v mesecu oktobru. V njem obeležujemo kar nekaj posebnih dni, eden od teh pa je zagotovo 16. 10. SVETOVNI DAN HRANE. Spoznali smo, da bo čez desetletje že vsak drugi zemljan lačen, oziroma predebel. Ker se učimo probleme reševati, smo začeli kar pri shemi šolskega sadja in zelenjave. Včasih se zgodi, da od malice ostane nekaj paradižnika iz katerega pripravimo domačo paradižnikovo mezgo. Uporabimo jo s testeninami, na pici, ali z njoki. No testenine kupimo, njoke pa naredimo sami, saj smo pridelali nekaj krompirja na šolskem vrtu. Preveč jabolk v košari šolske kuhinje? Nič zato. Zadiši po jabolčnem zavitku, krhljih, čežani, piti, jabolčni marmeladi. Ste že poskusili polnjena jabolka v pečici z dodano sladko smetano? Mmmm kako diši! Kaj pa korenje in paprika? Dodamo vrtna zelišča, čebulo, česen, popražimo in že je pripravljena slastna omaka. Kuhana jajca smo reciklirali v polnjena jajca na posteljici iz rukule in cvetov kapucink. Tudi kakšno cvetje je užitno, le brez skrbi. Najbolj so učenci veseli, kadar ostane kaj mleka, takrat so na vrsti palačinke!!!! Lahko tudi puding, zdrob, mlečna kaša, mlečni riž… Kruh poskušamo reciklirati na tisoč in en način – na primer drobtine, kruhov praženec, šnite, kruhove kocke, kruhov puding…. Osmošolec je pri pouku dejal: »Nikoli, res nikoli ne bi mogel vreči kruha v koš!« Ker nam ni vseeno, so sedmošolci izdelali še plakat na to temo in ga obesili na šolski hodnik.

Vsak ima možnost izbire, živeti in se hraniti zdravo, imeti primeren odnos do hrane ali pa obratno. Tu nastopimo mi, učitelji, starši, odrasli, ki to počnemo s svojim zgledom in tem, da otrokom omogočimo čimveč izkustvenega učenja – v kuhinji, na vrtu, kakorkoli že.

 

 

Zapisala, Valerija – mentorica šolskega ekovrta