RTM – KOČEVSKA STANE JARM

2. 12. 2021 | Novice

Kdo je Stane Jarm, kje in kdaj je ustvarjal in zakaj je pomemben za širšo lokalno skupnost so spoznavali učenci 6. in 7. razreda pri pouku likovne umetnosti. Na obisk sta prišli ga. Nadja iz Pokrajinskega muzeja, ter ga. Tina iz RTM-ja.

Najprej smo se zbrali pred šolo in pod vodstvom ga. Nadje spoznali življenje ter delo kiparja Staneta Jarma. Med drugim je bil tudi učitelj likovne umetnosti v osnovni šoli. Ker je bival v deželi gozdov, je bil les pogosto njegov ustvarjali material. Spoznali smo kipe, relief, deklico s piščaljo, ki je za Kočevje še posebej pomembna. Se poigravali z letnicami in računali. Na koncu z ga. Tino in učiteljico spoznali ustvarjanje z lesom- lesorez.

Tako kot umetnik, so tudi učenci spoznali kakšen les je primeren in zakaj ravno lipa. Izbrali so motiv, obraz ali drevo in se pogumno lotili dela. Vsi prsti so ostali celi, navdušenje je bilo neizmerno, saj je les zelo prijeten material za ustvarjanje in učencem blizu.

Lepe grafike krasijo šolski hodnik, učenci pa so bogatejši za nova znanja ter spretnosti. Iskrena hvala obema za prijetno vodenje po zgodovini in umetnosti.

                                                                                                                                                                                     Učenci in učenke 6.,7. razreda z razredničarko.

Skip to content