Recikliramo hrano

Živimo vedno bolj »instant« življenje – utapljamo se v različnih odpadkih, izgubljamo tla pod nogami zaradi nenehnega hitenja, pogosto pa se prepozno tega zavemo in skušamo ugasniti avtopilota v sebi. Vzemimo si čas zase, za tiste, ki jih imamo radi, za tisto in tiste za kar smo odgovorni.

Učitelji imamo pri tem še posebno poslanstvo, saj učenci z nami preživijo veliko ur. Ne gre več zgolj za frontalno podajanje učne snovi, temveč nas učenci opazujejo, spremljajo. Na drugi strani imamo tako velikokrat enakovredne sogovornike, bodoče upravljalce našega sveta. Pogosto se učenci in učitelji med seboj dopolnjujemo in učimo drug od drugega, kar pa velja tudi za področje prehrambnih navad. Vodje šolske prehrane se trudijo vnesi v jedilnike bolj raznovrstne obroke, sledijo interesom anket, ki jih izvajajo med učenci. Šole smo vključene v Shemo šolskega sadja in zelenjave, ter tako vse bolj zaznavamo prisotnost lokalno pridelane hrane in s tem podpiramo ožjo in širšo lokalno skupnost. Zavedamo se pomembnosti teh hranil, živil in dejstva, da vsako leto v slovenskih gospodinjstvih zavržemo več kot 25 ton hrane!

Na šoli se trudimo, da temu ni tako. Kruha, ki ostane, ne zavržemo! Učenci PP z učiteljico Ano poskrbijo, da do konca tedna pripravijo drobtine, spečejo »šnite«, kruhov praženec ali si pripravijo bruskete, zase in za druge. Ostanke sadja ali zelenjave predelamo tako, da pripravljamo krhlje, kompote, čežane, marmelade, omake, namaze, pite in zavitke. Vse biološke odpadke odnašamo na vrtni kompost, saj smo pridobili naziv mojstri kompostiranja. Trudimo se, da ta naziv tudi upravičimo. Preveč trdo kuhanih jajčk spremenimo v nov obrok z nekaj domišljije in iznajdljivosti. Ostanke namazov uporabimo za kanapeje, ki jih ponudimo učencem v podaljšanem bivanju ali tistim, ki ne prejemajo šolskih kosil. Če pri uri gospodinjstva skuhamo preveč, povabimo še koga – in tako obrok postane prijetno druženje in razvijanje zdravih medosebnih odnosov. Preveč mleka? Ni problema, palačinke so zakon, pa morda puding, zdrob, kaša in še kaj. Ostanki kaše ali zdroba postanejo odlični narastki izpod prstov kuharskega mojstra Timija in so popestritev šolske malice naslednji dan. Učence z vsem tem učimo odnosa do hrane, načrtovanja in ekonomike gospodinjstva ter posredno odnosa do prehranjevalnih navad, narave, okolja, ljudi. SLIKE

Zapisala, Valerija El Habashy-mentorica šolskega ekovrta