PIŠČAL NA KARTAFINO

22. 6. 2022 | Novice

V četrtek, smo se končno zbrali, da bi ustvarjali skupaj s starši oziroma sorodniki, prijatelji naših učencev v Parku medgeneracijskega sodelovanja. Zjutraj, ko je bilo še prijetno hladno, smo se odpravili v park, kjer nas je že božalo toplo sonce. Učiteljica je prinesla pripomočke za delo, zato smo se po krajšem opisu piščali na kartafino, ali po primorsko “nunalce”, lotili izrelovanja.
 
Najprej smo narezane bambusove palice nekoliko pobrusili okoli ustnika naše piščali. Nato smo jih okrasili s pisanimi trakovi, ki so izgled nekoliko popestrili ter piščalim dali igriv pridih. Na koncu smo s celofanom, ki preizkušeno ustvarja najboljši zvok na taki piščali, prekrili glavno odprtino, ter ga namestili s pomočjo elastike. Na koncu nas je čakala le še preizkušnja inštrumentov.
 
Ugotovili smo, da je potrebno pri igranju ustvarjati mrmrajoči zvok, s pomočjo katerega se membrana (celofan) trese, ter pričara brenčeči zvok! Učiteljica in varuhinja sta zaigrali nekaj pesmi, učenci pa so ugibali, katera pesem bi to lahko bila…. Pri ugibanju so pomagali tudi druge udeleženke delavnice. Po koncu delavnice smo naše piščali razstavili na šolskem hodniku, saj smo nanje ponosni, ker dobro brenčijo in dobro izgledajo.
 
 
                                                                                                                                                                                             Anita Marinko, vodja delavnice
Skip to content