»LONČAR 1,2,3, SKLEDO NAREDI«

29. 9. 2021 | Novice

Na OŠ Ljubo Šercer, smo v torek, 28.9.2021, gostili prav posebna gosta. Obiskala nas je gospa Andreja Stankovič iz zavoda Čebela, ki skrbi za izobraževanje in razvoj na področju obrti, čebelarstva in turizma Novo mesto.  V povezavi z Ministrstvom za kulturo je izvedla lončarsko delavnico za otroke 2. in 3. razreda.

S seboj je imela veliko pripomočkov, da so naši učenci lahko ustvarjali. Prinesla je glino, predpasnike, modelirke, štampiljke, zobotrebce, valjar, itd.  Tako je,  veliko stvari je bilo potrebnih za ustvarjanje. Najprej so učenci iz gline oblikovali različne obeske, ki so jih po želji tudi okrasili. Najbolj zanimivo pa jim je bilo, ko je gospa Andreja sedla za lončarsko vreteno, pritisnila na stopalko, pomočila roke v vodo in kar naenkrat je pod njenimi rokami nastala prava skleda! V izdelovanju skled so se preizkusili tudi učenci in ugotovili, da sicer ni tako enostavno kot zgleda na prvi pogled, ampak končni izdelek je pa čudovit. Do končnega izdelka nismo še prišli, saj ves potek zahteva čas. Sklede in obeski, ki so nastali, se morajo najprej posušiti, nato pa jih bomo dali v posebno peč, ki je namenjena le za glinene izdelke, da bodo dobile trdno obliko.

Obiskal pa nas je tudi gospod, ki izdeluje piščalke, v obliki ptic in pokazal nam je kako lahko izdelamo pojočo ptico. Ugotovili smo, da moramo biti pri delu zelo natančni, potrpežljivi in vztrajni.

Komaj že čakamo, da gredo vsi izdelki v peč in jih bomo lahko še pobarvali ter bodo krasili našo šolo, učilnico in dom.

                                                                                                                                                                                                                                   Zapisala Sandra Rusec Belaj

Skip to content