KUHARSKI MOJSTRI ALI OCENJEVANJE NEKOLIKO DRUGAČE

23. 12. 2021 | Novice

Pri pouku gospodinjstva naši učenci dosegajo res neverjetne rezultate. Radi se sučejo med lonci, priborom in kuhinjskimi aparati. Spretno uporabljajo nože, sekljalnik, mešalnik in štedilnik ter pečico. Poznajo sestavine, vitamine, beljakovine, sadje in zelenjavo imajo pozitiven odnos do hrane, ki jo vedno delijo in res ničesar ne zavržejo.

Ocenjevanje tega predmeta jim zagotovo ne predstavlja stresa, ampak izziv. Kaj pripraviti, kako pripraviti ali zmorem tak recept in še marsikaj razmišljajo, ko se odločijo pripraviti takšen obrok, kot ga vidite na slikah. Po šoli sicer res ne diši vedno po sladkih dobrotah, ampak tudi po dušeni čebuli, tako se skuha haše omaka in to zmore sedmošolec, čisto sam, brez recepta. Rezanci v smetanovi omaki s piščancem in sladki njoki z malinovim prelivom ali morda domača jota s klobaso? Ste dobili namig za kosilo?  Glejte in se čudite, to zmorejo učenci od 6. do 9. razreda pri pouku gospodinjstva. Da o sladicah sploh ne izgubljamo besed, palačinke pripravijo skoraj miže, z nadevom po želji, tudi pečene v pečici in polnjene z orehi ali skuto. No, o pospravljanju kuhinje bi bilo kaj pripomb, toda tudi pomivanje in urejanje delovnega prostora jim ni tuje. Res pa ni prevelikega navdušenja pri tem. Vsak nekaj in v okviru svojih zmožnosti, skupaj pa zagotovo.

Koliko priprav in veselja je pri takšnemu načinu ocenjevanja vedo povedati starši. Nad rezultati so seveda navdušeni. Zato jih zagotovo lahko uporabite tudi doma, znajo in zmorejo, brez skrbi. Pica? Mala malca od testa do nadeva, kar vam srce poželi tudi vegetarijanska, z domačo paradižnikovo omako s šolskega vrta, je lahko na meniju.

                                                                                                                                        Zapisala učiteljica gospodinjstva: Valerija

Skip to content