KAJ JE POD MEDVEDOVIM DEŽNIKOM

13. 5. 2022 | Novice

Kaj ne veste tega? Potem pa vprašajte otroke Vrtca Kočevje iz enote Kekec, pa ne kogar koli samo skupina Lisičke  to skrivnost pozna.

V toplem dopoldnevu so jih pričakali učenci 6. in 7. r z gospema iz Društva podeželskih žena Kočevje na šolskem dvorišču. Knjižničarka Maša je z razredničarko Valerijo in članicama DPŽ Kočevje v okviru projekta Park medgeneracijskega druženja pripravila delavnico Berimo in poslušamo. Ker otroci v vrtcu še ne znajo brati, so jim pri tem pomagali učenci in odrasli, ki vedo, da so knjige edinstvena prenosljiva čarobnost.

Ko se pogled sprehodi po čarovniji črk in se slednje spremenijo v glasove medveda, lisice, zajčka, srne, veverice in miške onemijo mali, nemirni in radovedni otroci ter prisluhnejo. Eni berejo, drugi poslušajo, lutke na palici oživijo ob literarnem poustvarjanju. Metka postane lisica, Miha medved in morda Tinka mala miška, kdo ve? Kako veliko je medvedovo srce, ki sprejme pod dežnik vsakogar, ki potrebuje zavetje?  Veste, če je prostora za enega je tudi za dva, nas je naučil. V  tem svetu ni časa za sebičnost, egoizem in sovražnost. Če si tak, ostaneš sam in potem si žalosten, kot lisica, so modrovali vsi otroci, učenci in odrasli, ki so pravljico brali ter poslušali.

Zbrale smo se različne generacije in skupaj ustvarile svojo zgodbo v sliki in besedi. Vsak je prispeval svoj drobec volje, energije ali misli, otrok, najstnik, odrasel in starostnik. Naučili smo se, da je prav deliti, poslušati, pomagati…

Družili smo se še na igralih, se spoznavali, zobali slastne piškote, ki so jih za nas spekli učenci posebnega programa, si razdelili bonbone in nalili kozarec čiste vode v znak novih prijateljstev, ki se bodo še naprej pletla in ograja nas ne bo ločila, smo sklenili skupaj.

                                                                                                                                                                                                        Zapisali vodji delavnice Maša in Valerija.

Skip to content