IZDELOVANJE SVEČ V PPVI2

V sredo, 20.11. smo si učenci in učiteljice oddelka PPVI 2 zadali nov izziv: delovni dan z naslovom Izdelovanje sveč. Tega se ni še nihče od nas lotil, zato smo se izziva lotili s skupnimi močmi.

Najprej smo si ogledali, kako se sveče izdeluje in kako jih izdelujejo slovenski profesionalci na tem področju – družina Perger. Odkrili smo na koliko različnih načinov se da sveče izdelati, oblikovati, okrasiti,… Spoznali smo vse pripomočke, ki jih bomo potrebovali, vonjali in potipali parafinski in čebelji vosek, ter ponovili kako pomembna je varnost pri izdelovanju sveč, saj bomo uporabljali štedilnik, vroče posode, pa tudi vosek se bo zelo segrel, če želimo stopiti. Nato smo se odpravili v kuhinjo in poskusili tudi sami! Pripravili smo se za delo, si nadeli kuharske čepice in predpasnike, pripravili pripomočke. Najprej smo stopili parafinski vosek na vodni kopeli, medtem pa izbrali kozarčke za vlivanje, ter vanje na paličice navezali stenj. Za širše sveče smo izbrali debelejši stenj, oziroma vrvico, ki smo jo namočili v vosek, ter jo oblikovali v raven stenj, za ožje pa tanjšega. Presortirali smo voščenke različnih barv: rdeče, modre, rumene, bele,… ki smo jih potem dodali parafinskemu vosku. Takoj, ko so se stopile, je vosek dobil novo čudovito barvo. Učenci so vlivali vsak svojo svečo, izbirali smo barvne kombinacije, pripravljali stenje.

Izdelava sveč je bila kar težka naloga, vendar smo se na ta dan veliko naučili, vsak je opravil nekaj dela in skupaj nam je uspelo. Naše svečke pa so pisane in dišeče.

Zapisala: razredničarka Anita Marinko