3. DECEMBER – TA VESELI DAN KULTURE

3. 12. 2021 | Novice

Na rojstni dan našega največjega pesnika Franceta Prešerna, torej na Ta veseli dan kulture, na široko odpre svoja vrata tudi Pokrajinski muzej iz Kočevja.

Ker smo že spoznavali Ogrlico kultur v okviru projekta RTM z ga. Tino, se nam je zdelo smiselno, da si ogledamo ogrlico tudi v muzeju. Ter spoznamo pestrost in raznolikost okolja v katerem bivamo. Čeprav prihajamo iz različnih občin, je naša izobraževalna ustanova v Kočevju, ki ima pestro in zelo dinamično zgodovino preseljevanja. O tem smo govorili z ga. Tino, saj so učenci pri raziskovanju svojih korenin ugotovili, da jih veliko sega tudi v kočevski prostor v katerega jih je popeljala ljubezen ali možnost zaposlitve.

Glede na to, da je bil petek, 3. 12. že pravi zimski dan, obsijan s soncem v snežni belini, je bila že pot do muzeja igrivo-nagajiva. Učenci 6. in 7.  razreda so z učiteljicama na poti do muzeja mimo zapornic ugotovili, da je sneg še vedno mrzel, bel in mehak, da voda zamrzne in je obrežje reke Rinže nevarno za kepanje. Zaradi vsega tega, so se dogovorili, da naj bo tudi pot do kulturne ustanove kulturna. V muzeju nas je pričakala ga. Vesna, ki nas je po uvodnem pozdravu pospremila v razstavne prostore. Z besedo in razstavnimi eksponati nas je popeljala v svet daljne in bližnje zgodovine kočevske. Spoznali smo stare igre in maketo kočevarske vasi, pomen krošnjarjenja, nošo, naravne materiale iz katerih so izdelovali oblačila, postopke, rekonstruirane statve, cerkveni zvon in seveda jantarno ogrlico.

Seveda izvor in najdišče omogoča različne povezave možnosti in nekaj ugibanj, vendar tudi veliko dejstev. Dekleta so se odločila, da bi z veseljem nosile takšno ogrlico, fantom pa je bila najbolj všeč maketa in so imeli ob tem veliko vprašanj.

Prijetna ura je prehitro minila in zagotovo Pokrajinski muzej obiščemo še kdaj.

                                                                                                                                                                                        Učenke in učenci 6. in 7.r. z učiteljicama

Skip to content