PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

4. 2. 2022 | Novice

V petek, 4.2.2022, smo si v čast našega največjega pesnika, Franceta Prešerna, ogledali e-proslavo. Bliža se namreč 8. februar, slovenski kulturni praznik, za katerega smo učenci in učitelji naše šole v mesecu januarju pridno vadili in snemali naše točke.

Proslavo smo začeli s slovensko himno, za katero tudi učenci vedo, da je sedma kitica Zdravljice Franceta Prešerna. Poslušali smo tudi šolsko himno in si ogledali risbe in ostale izdelke, ki so nastali za kulturni praznik. Seveda nas je nagovorila tudi ravnateljica in nas povabila h kulturnemu udejstvovanju.

Vsak razred oz. oddelek se je predstavil s svojo točko. Učenci 2. in 3. razreda so nam pokazali, kaj ni kulturno početi v gledališču in nam odigrali odlomek iz pravljice Zvezdica zaspanka. Učenci 4., 5. in 6. a razreda so nam povedali nekaj zanimivosti o našemu pesniku. Učenci 6. in 7. razreda so nas presenetili s “Prešernovim rapom”, plesno točko in recitacijo pesmi o Prešernu. Učenci 8. in 9. razreda pa so sodelovali s glasbeno točko in recitacijo pesmi Kam.

Učenci PPVI1 so nam simpatično predstavili plakat o Prešernovem življenju, učenci PPVI2 so nam odpeli in odigrali eskimsko pesem Atte Katte Nuwa, učenci PPVI3 pa so nas očarali s Power point predstavitvijo svojih izdelkov ob melodijah pesmi Kam, Franceta Prešerna.

Učenci NIS-a so nam povedali, kaj je za njih kultura. Za nekatere je to vljudno obnašanje, za nekatere prijaznost in bonton, nekatere kultura spomni na branje in pisanje. Učenci mladinskega pevskega zbora pa so skozi proslavo poskrbeli, da smo uživali ob poslušanju naslednjih pesmi: Jaz pa pojdem na Gorenjsko, Iz zemlje gre v trto, Sreča na vrvici in Ne bodi kot drugi. Ponovno smo dokazali, da zmoremo v kratkem času narediti veliko.

Tudi vam, ki to berete, želimo lep, kulturno obarvan prihajajoč praznični dan!

                                                                                                                                                                                                                                      Zapisala Maša Luteršmit

 

Skip to content