ČAROBNA NOČ KNJIGE

13. 10. 2021 | Nerazvrščeno, Novice

Končno smo dočakali 8. oktober, dan zaključka projekta Čarobnost knjige. Spoznavali smo se s pisano besedo pravljic, basni, pripovedk in črtic kar nekaj mesecev lanskega šolskega leta ter nadaljevali v septembru in oktobru letošnjega. Že dopoldne je minilo v ustvarjalno književnem duhu, vsak oddelek-mehurček je imel svojo nalogo. Najlepše pa nas je čakalo zvečer. Prvič bo dejansko potekala noč v šoli. Miha Kovač je zapisal: “Če bereš, lažje razumeš druge ljudi”.

Vodje projekta so poskrbele za prijetno bralno vzdušje v šolskih prostorih, starši doma za polne torbe. Prespati v šoli ni kar tako. Namen je bil spoznati letošnjo priporočeno knjigo projekta Rastem s knjigo Jaz sem Andrej. Pisatelj opisuje ljubezenske in življenjske dogodivščine najstnika…. Biti najstnik v teh »koronskih« časih je res zapleteno, ni dovoljeno druženje, kaj šele objemanje, ves čas v mehurčkih in socialni distanci! Večji del prostega časa tako najstniški prti drsijo po različnih ekranih, malo za šolo, malo kar tako, da mine čas.

V petek pa ni bilo tako, telefoni so končali v košari in prav nič jih nismo pogrešali. Ob soju sveč smo se zbrali v telovadnici, sicer v mehurčkih in ustrezni razdalji, ter prebirali odlomke iz priporočene knjige. Čudili smo se povsem direktnem izražanju, povsem poznanim problemom… Nato smo se »spopadli« z literarnim iskanjem zaklada po šoli. Prebrati navodilo, poiskati vprašanje nekje v šolskem prostoru in morda srečati člana drugega mehurčka, ki tudi išče, to je bilo smeha in zabave. Rešitve gesel obeh »mehurčkov« zapisane v križanko.  Prepoznavanje pravljičnih junakov ob papirni žogi, nekateri so res blesteli pri tem: Kdo je bil deček, ki mu je ob laganju zrasel nos? Deklica je živela v piskerčku in sprejemala vanj živali, ki so nekaj znale…

Priprava skupne večerje, vsak postori nekaj zase in za druge. Rezultat pa dišeča pica in presenečenje, obisk gospe ravnateljice, ki se nam je nepričakovano pridružila. Zaželela prijeten bralni večer in mirno noč.  Nekateri so že zgodaj omagali in zaspali ob prebiranju knjig, drugi ob ogledu filma. Skok v pižame, umivanje zob in spanje.

Zjutraj vonj po zeliščnem čaju, zdrobu, medu in maslu, nasmejani obrazi, žareče oči, zagotovo še ponovimo, je bila želja otrok in tudi spremljevalk.

ALI SE LAHKO MALO DRUŽIMO?- je bila edina prošnja, ki smo jo slišale ta večer, nihče ni niti malo pogrešal telefona in računalnika, ker so imeli eden drugega.

                                                                                                                                                                                                           Zapisala Valerija El Habashy

Skip to content