1. kulturni dan: Medene pravljice

Letošnje tematsko leto v Občini Kočevje, Leto čebel in medu, smo zaznamovali s kulturnim dnevom tudi na naši šoli. Že drugič v tem šolskem letu so na naši šoli brenčale pridne čebelice na šestih različnih delavnicah.

V torek, 8. 10. 2019 smo na šoli izvedli 1. kulturni dan z naslovom Medene pravljice. Po prihodu v šolo smo se vsi skupaj zbrali v šolski telovadnici, kjer nas je vse skupaj pozdravila pesem Čebelar. Vodja kulturnega dne učiteljica Marijana, je vse skupaj vprašala, če jim je pesem mogoče namignila, kdo nas bo danes obiskal?

Seveda, naši učenci so takoj uganili, kdo je skrivnostni gost. Našo šolo je obiskal  znani in priznani kočevski čebelar Stanko Knežič v spremstvu gospe Tine Žele Kovačič in Kluba mladih in Projekta RTM Kočevska.

Skozi zanimivo predavanje, ki je bilo popestreno s slikami, kratkim filmčkom ter opremo čebelarja, smo imeli možnost spoznati vse o čebelah in čebelarstvu.

Izvedelo smo, kaj čebele nabirajo, s čim se hranijo, kje živijo, kako se razmnožujejo, kako prezimijo zimo, koliko časa živijo, kakšna je oprema čebelarja in še mnogo drugih zanimivih podrobnosti o čebelah.

Ker je bilo predavanje zelo zanimivo, so se naši učenci čebelarju in njegovi spremljevalki na koncu zahvalili s simboličnim darilcem, ki je nastalo izpod rok naših učencev in njihovih mentorjev.

Po predavanju so se učenci razdelili v delavnice, ki so jih vodili učitelji šole. Na delavnicah so učenci kot čebelice  pridno delali in ustvarjali. Nastali so čudoviti izdelki na temo čebel in medu, katere so predstavniki skupin ob koncu kulturnega dne predstavili v šolski telovadnici. Le-te izdelke smo nato razstavili v prostorih šole, le-ti pa bodo na ogled učencem, staršem, učiteljem in drugim obiskovalcem naše šole.

Ker pa je bil naslov našega kulturnega dne Medene pravljice, brez le- teh ni šlo. Skupina naših učencev se je pod vodstvom učiteljice Barbare odpravila v VDC Želva, kjer so varovancem centra prebirali medene pravljice in uganke. Ena ura branja je minila, kot bi mignil. Veliko zadovoljstvo nad obiskom in branjem zgodbic so pokazali naši bralci, kot tudi varovanci VDC Želva.

Vsi tisti, ki pa niste videli naših izdelkov, vabljeni v šolo na ogled. Ne bo vam žal!

Mi smo vedno pridni, kot čebele!

Zapisala:

Marijana Šarić